ÖKC’ler (yazarkasalar) bilgisayarlarla 2 farklı yöntemle bağlanabiliyor.

  1. GMP3
  2. TSM

GMP3, ÖKC nin bir kablo ile bilgisayara direk bağlı olduğu senaryolardır. Özellikle fastfood gibi kasada ödemenin alındığı işletmeler için tercih edilir.

TSM ise Masabaşında müşterinin yanında kablosuz bir şekilde, var olan adisyonu sorgulayarak onun ödemesinin alınması işlemidir.

Bu makalemizde, SambaPOS V5 Pro ile Ingenico marka Seyyar ÖKC lerin (IWE280, Move5000) TSM üzerinden kablosuz nasıl haberleşebileceğini anlatacağız.

Kuruluma başlamadan evvel olması gerekenler 

Ön hazırlıklar yapıldıktan  sonra işletmenin CP hesabına giriş yapılır. Burada bulunan Ingenico TSM Lisanslarının üstüne tıklanarak, açılan yeni sayfada sağ üstte bulunan Takma Ad ve Sicil Numarası alanlarına ÖKC’nin Sicil numarası yazılır.

Not: Birden çok ÖKC kullanacaksanız, o kadar çok lisansınız olmalı ve her bir ÖKC Sicil numarasını bir lisansa yazmalısınız.

CP de ÖKC’ler için Sicil Girişleri tamamlandıktan sonra SambaPOS’un kurulu olduğu dizinde bulunan *Integrations* dizininde bulunan 2 adet dosya bir üst dizine kopyalanır.

Bu dosyalar da kopyalandıktan sonra SambaPOS başlatılır.

SambaPOS başladıktan sonra, Yönetim > Ayarlar > Program Ayarları > Ingenico TSM Menüsünden gerekli tanımalamlar yapılır. Bu ekranda en üstte bulunan satırda “Tanımlı ÖKC Sicil Numaraları” alanında bir önceki adımda CP de tanımladığınız Sicil Numaralarını görüyorsanız işler yolunda; bu ÖKC’ler sorgulama yapabilecek demektir.

Bu ekrandaki tanımlamaları kısaca anlatacak olursak;

  • Tanımlı ÖKC Sicil Numaraları: Alınan lisanslarla bu SambaPOS’dan hangi Sicil Numaralı cihazların sorgulama yapabileceğini gösterir. CP de tanımlanan Siciller buraya gelir.
  • Nakit Ödeme Tipi: Nakit Ödeme tipi butonunu temsil eder.
  • Kredi Kartı Ödeme Tipi: Kredi kartı ödeme tipi butonunu temsil eder.
  • Yemek Çeki Ödeme Tipi: Yemek Çeki Ödeme Tipi butonunu temsil eder.
  • Masa Kilitleme Komutu: Eğer Alttaki, Adisyon Durum Değeri, kullanılmadığı boş bırakıldı durumlarda, ÖKC den Masa/Adisyon seçildiğinde SambaPOS’da o adisyonun kilitlenmesini, masanın renginin boyanmasını sağlayan Otomasyon komutudur. Aşağıda anlatılacak olan Hesap Yaz Otomasyon komutunun bir kopyası kullanılması tavsiye edilir.
  • Masa Kilit Açma Komutu: Fişin bir kısmında, ödeme almadan vazgeçildiğinde, SambaPOS’da masanın/adisyonun tekrar hangi hali almasını isteniyorsa o hale getirecek olan otomasyon komutudur. Aşağıda anlatılacak olan Kilidi Kaldır Otomasyon komutunun bir kopyası tavsiye edilir.
  • Servis Bedeli Hesaplama Tipi: İşletmede Servis Bedeli / Garsoniye uygulaması Hesaplama Şablonu olarak kullanılıyorsa seçilecek olan Şablonu temsil eder. İşletmede Servis bedeli yoksa boş bırakılmalıdır.
  • Servis Bedeli Vergi Tipi: Servis Bedelinin KDV grubu. Hizmetler için %20 olan bir KDV grubu seçilmelidir.
  • Adisyon Durum Değeri: Bu değer boş bırakıldığında ÖKC üzerinden genel sorgulama yapıldığında Açık olan tüm adisyonlar listelenir. Ama Adisyonun durumunu bu değere yazarak sadece yazılan Durumda olan Adisyonların listelenmesi sağlanır. Örneğin, sadece Hesabı yazdırılmış adisyonların listelenmesi için Default SambaPOS’da Kilitli yazmak yeterlidir.

 

Bu tanımlamalarda yapılıp Kaydedildikten sonra SambaPOS tamamen kapatılıp tekrar açılmalıdır. Artık SambaPOS’un sol alt köşesinde Ingenico TSM yeşil renkte yazılı olarak göreceğiz. Bu tanımlamaların tamam olduğu ve Adisyon Sorgulanabileceği anlamını taşır.

Bundan sonra kullanmak için ÖKC üzerinde yer alan Sektörel butonuna tıklayarak ya adisyon aramak yada boş basarak var olan adisyonların listelenmesini sağlayıp seçerek adisyonalardan ödeme alınmasıdır.

 

Not1: Masa Kilitleme Komutu Hakkında

Masa Kilitleme komutu, Filtre (Durum Değeri) kullanılmadığı zamanlarda ÖKC den sorgulanan masanın Kilitlenmesi ve Masa renginin boyanması için kullanılır.

Bunun için ilişkisi olmayan yeni bir Otomasyon Komutu yapılır. Var olan Hesap Yaz Kuralını da çoğaltarak Özel Kısıtlamasında buton adı güncellenir  ve istenmiyorsa Hesap Yazma Eylemini kaldırmalı ve Belgeyi Kapat Eylemini de kaldırmalıyız. Aşağıdaki resimdeki gibi görünecek bir Kural haline getirdiğimizde işimize yarayacaktır.

Not2: Masa Kilidi Açma Komutu Hakkında

Kilidi kaldırma işlemi ise, bir üstteki Kuralın aslında tersini yapar, Ödeme işleminden vazgeçildiği durumlarda masanın tekrar açılmasını sağlar. Bunun içinde yine İlişkisiz bir Otomasyon Komutu yapılmalı ve varolan Kilidi Kaldır Kuralı çoğaltılarak bu Otomasyon komutu seçilmelidir. Kilidi Kaldır Eylemi ile işlem tamamlanır.

 

Not3: Yerel Log Dosyaları

Yeni Ingenico TSM yaptığı işlemleri ve hataları log’layan detaylı bir log sistemine sahiptir. Log dosyaları günlük olarak Belgelerim > SambaPOS5 dizini altında saklanmaktadır.