Bu dokümanda Neptune’e stok girişinin nasıl yapılacağı anlatılmaktadır.

Yönetim Paneli > Stok > Stoklar

Stok, menüdeki ürünleri satabilmek için hangi malzemeleri depoladığımızı temsil eder. Bu depoladığımız malzemeler stokta ikiye ayrılır.

Eğer ben herhangi bir ürünü hazır satın alıp satıyorsam (Örneğin kola) o ürünü stoka girmem gerekir.

Stok Kartı Tanımlamaları

Stok Adı:

Tanımlayacağımız stokun adının yazılacağı alandır.

Stok Adı Örneği

  • Domates
  • Kavurma
  • Kola (Küçük)

Grup Kodu:

Tanımlayacağımız stokun hem listeleme sırasında hem de raporlama sırasında kullanmak üzere hangi grubun içinde olduğunu tanımlayacağımız alandır. Tanımlamak istediğimiz grup kodu burada tanımlı değilse direk yazarak bu grubu oluşturabiliriz. Daha sonraki stok tanımlamalarında aynı grup seçilerek de bulunabilir.

Grup Kodu Örneği

  • Manav
  • Kasap
  • İçecekler

Depolar:

***Açacağımız bu stokun hangi depoda tutulacağının seçileceği alandır. Farklı depolarınız varsa öncelikle deponuzu Yönetim Paneli> Stok> Depo > Depo Ekle linkini kullanarak tanımlamalıyız.

Farklı depolar kullanılmayacaksa ürünümüz için SambaPOS kurulumunda gelen yerel depoyu seçmeliyiz.

Birimler:

Ana Birim:  Ana Birim, stok kartımızın reçeteler içinde ve diğer kullanabileceğimiz tüm işlemlerde çalışacak olan birimidir. Reçeteleri eklerken buradaki birimi kullanacağız.

Ürün Adı ve Ana Birimi

  • Domates / Gram
  • Pastırma / Gram
  • Kola (Küçük) / Adet
  • Sufle / Adet

Hareket Birim:

Hareket Birimi, bu stok kartının alım fişi girerken kullanılabilecek ana birimidir. Hareket birimi fatura da geçen asıl birimdir.

***Örneğin, pastırma ürününü gram ile pizzaya ekleriz ve satarız (ana birim), fakat pastırmayı kilogram (hareket birimi) ile tedarikçiden satın alırız.

Çarpan:

Çarpan her bir Hareket Biriminde, bir yukarıda tanımladığımız Ana Birim ile olan miktarıdır. Örneğin, salçayı gram ile reçetelerde kullanıyorsak ve 1 kg’lık teneke kutularda alıyorsak, çarpan ana birim gram, hareket birimi 1 kg, çarpan ise 1000 olmalıdır.

Aynı zamanda ben bir ürünü kendim de hazırlayıp satabilirim, o zaman yine bu ürünü hazırlamak için bazı malzemeler satın almam gerekir (Örneğin: pizza için sucuk, salam, sosis ve hamur malzemeleri gerekir.). Bu ürünleri de aynı şekilde stoka gireriz.

Kısacası eğer o ürünü bir tedarikçiden satın alarak kendi menümüzde satacaksak veya kendimiz hazırlayacaksak hazırlamak için gerekli malzemeleri bir tedarikçiden satın almamız gerekir.

*Menü listesindeki ürünleri satmak için gerekli olan tüm içeceklerin, pizza malzemelerinin, pizza hamuru malzemelerinin, domates sosu malzemelerinin, tatlıların stokları girilir.